Homemade Overnight oatmeal by Shikin Razali

11:16 PM


Assalamualaikum wbt...
Bulan lepas saya ada beli oatmeal rolled oat, hajat di hati nak buat biskut tapi tetiba rasa malas plak nak buat memandangkan yang nak makan sorang jea.. 

Lepas tue, hubby ada beli air soya.. 

Tetiba...

Teringat pada overnight oatmeal yang pernah saya makan baru-baru nie...


Lepas tue, tekak teringin nak makan oatmeal tue, memandangkan hari dah malam dan saya tengok bahan-bahan untuk buat overnight oatmeal dah lengkap, so terhasillah homemade overnight oatmeal versi Shikin Razali...

Bahan-bahan yang diperlukan adalah oatmeal rolled oat, plain yogurt, air soya (saya guna jenama Homesoy), hirisan buah-buahan pilihan (saya pilih anggur), dan madu.. Kenapa saya tak pilih susu full cream?? Sebenarnya saya tak berapa gemar nak minum susu full cream, so saya pilih air susu soya sebagai penggantinya.. Jika awak suka susu full cream, bolehlah guna susu tue sebagai bahan untuk buat overnight oatmeal.. 

Homemade Overnight oatmeal by Shikin Razali

Homemade Overnight oatmeal by Shikin Razali

Homemade Overnight oatmeal by Shikin Razali


Langkah pertama, masukkan kesemua bahan (kecuali hirisan buah dan madu ke dalam mangkuk) dan kacau sehingga sebati..

Jika adunan tue nampak pekat sikit, awak tuangkan lagi air soya tue, supaya adunan nampak lembut...

Homemade Overnight oatmeal by Shikin Razali


Then, masukkan hirisan buah-buahan pilihan awak..

Homemade Overnight oatmeal by Shikin Razali


Lepas tue, masukkan beberapa sudu madu (ikut suka awak samada nak manis ataupun biasa-biasa jea) dan kacau adunan tadi hingga sebati..

Akhir sekali, letakkan adunan tadi ke dalam bekas kaca dan bekukan.. Esok tue boleh lah makan.. 

Homemade Overnight oatmeal by Shikin Razali


Inilah hasilnya.. Awak boleh baca resipi nie melalui blog masakan saya...



#shikinrazalidotcom #Malaysianblogger #bloggerTerengganu #bloggerSepang #mypersonaljournal



You Might Also Like

15 lovely notes

  1. sedapnye makan oatmeal tengahmalam tuuuh., ;p

    ReplyDelete
  2. healthy food is everywhere now kan....

    ReplyDelete
  3. saya suka guna rolled oat sebab bila nk makan esok tu x lembik mcm oat biasa

    ReplyDelete
  4. Tak pernah cuba lagi guna rolled oat. Lama tak buat overnight oat.

    ReplyDelete
  5. Waahh..boleh cuba ni..pakai soya. Sebab sisyat pun bukan penggemar susu..hehe

    ReplyDelete
  6. Ada oat di rumah cuma susu soya/susu tiada.

    ReplyDelete
  7. makan oat malam2 ni boleh tahan kenyang.. tambah buah byk2 lg sedap

    ReplyDelete
  8. sedapnya!
    aida memang amalkan quaker oat dgn susu pekat, shikin.
    kekadang stok full cream milk takde dlm peti ais.
    susu pekat pun onz aje.

    ReplyDelete
  9. kalau sy rajin, mau try resipi ni utk mentua

    ReplyDelete
  10. x lah rumit mcm yg sy sangkakan...

    ReplyDelete
  11. wow sedapnyee..boleh cuba buat nnt.. TQ sharing shikin :)

    ReplyDelete
  12. Wah.. senang je cara buatnya... Tapi tak pernah lagi guna rolled oat

    ReplyDelete
  13. Macam menarik.. nak cuba dah lama cuma tak ada keyakinan je.. hehehe

    ReplyDelete
  14. Cantiknya kejadiannya.. nampak sedap sgt boleh buat diet ni

    ReplyDelete

❧ ✿ Terima kasih atas kesudian awak untuk tinggalkan nota di sini..✿ ❧

Top Commentators