Hari 8 - Perkara yang dilakukan apabila bangun dari tidur | Cabaran 14 Hari Menulis Jurnal

7:23 PM

Hari 8 - Perkara yang dilakukan apabila bangun dari tidur | Cabaran 14 Hari Menulis Jurnal

Assalamualaikum wbt..
Alhamdulillah, akhirnya dapat ikut rentak semula.. Okay, ada yang masih ikut challenge nie lagi...? So, hari nie saya nak cerita perkara yang dilakukan apabila bangun dari tidur..

Okay, rutin nie sememangnya sehari-hari yang saya buat tak kira hari bekerja dan hari bercuti minggu.. Bagi hari bekerja, selalunya saya akan bangun pada pukul 5.30 pagi.. Perkara pertama yang saya lakukan adalah saya akan gosok gigi dulu dan jika belum masuk waktu untuk solat Subuh, saya akan mula mengemas litter box untuk kucing-kucing saya samada yang di dalam rumah mahupun di dalam sangkar yang terletak di luar rumah.. Kemudian, selesai bersihkan litter box, saya akan topup makanan dan minuman mereka dan seterusnya, barulah saya akan mandi dan solat Subuh. Selesai solat, saya akan menggosok baju kerja... Baju kerja nie saya ikut mood, jika ada kerajinan dalam diri, saya akan menggosok baju kerja untuk satu minggu, dan jika cik malas datang, setiap pagi saya akan gosok baju, hihihi.. Selesai gosok baju, barulah saya akan bersiap-siap untuk ke opis... 

Itu untuk yang hari bekerja.. Untuk hari Sabtu dan Ahad pula, rutin yang sama jugak saya buat, cumanya berbeza waktu bangun tidur saja.. Biasalah, bila hari cuti, kita akan jadi malas nak bangun awal-awal, tapi JANGAN tinggal solat Subuh.. Selalunya bila hari cuti, saya akan bangun lambat sikit, iaitu pada jam 6.35 pagi dan akan buat rutin yang sama.. Rutin untuk bersihkan sangkar di luar tue, saya ambik masa yang lama sikit, sebab kadang-kadang saya tukarkan kain tempat tidur mereka, dan basuh bekas-bekas makanan mereka.. 

So, itulah perkara yang saya lakukan apabila bangun dari tidur... So, pada awak yang belum lagi baca cerita cabaran saya yang lalu bolehlah klik kat bawah nie...



#shikinrazalidotcom #Malaysianblogger #bloggerTerengganu #bloggerSepang #mypersonaljournal



You Might Also Like

9 lovely notes

  1. Bagus ambil berat tentang kebajikan kucing.

    ReplyDelete
  2. Pn is3 wak pun banyak ternak kucing.
    Bangun pagi2 memang uruskan mereka dululah.

    ReplyDelete
  3. kalu bela kucing ni, memang kena extra rajin kan. but bila benda2 yg kita suka....tak rasa membebankan pun, seronok lagi ada.. :-)

    ReplyDelete
  4. gosok baju la benda yang plg tak suka skali nak buat hahaha

    ReplyDelete
  5. bersihkan litter box tu tugas anak dara kakmim.. kalau malas ibu lepaskan aje kucingnya.. hahaha

    ReplyDelete
  6. Bangun pagi selain menunaikan kewajipan solat subuh, ada kerja lain juga kena settlekan :)

    ReplyDelete
  7. rutin berbeza ikut hari hehe.. tapi average saya pkul 6.15-6.45 juga..
    akan cuba bertahan utk x tido balik.. cubaaa cubaaa hehe..

    ReplyDelete
  8. waa bagus shilin ni pagi2 setel anak bulus dulu ye

    ReplyDelete
  9. Satu perkara shikin perlu tahu pasai shida hehee..shida takut kucing tau ^_^

    ReplyDelete

❧ ✿ Terima kasih atas kesudian awak untuk tinggalkan nota di sini..✿ ❧

Top Commentators