Sunday, October 21, 2018

5 sebab kenapa kita terasa sangat penat


Assalamualaikum wbt..
Penah fikir tak kenapa badan kita terasa penat sangat walaupun kita baru bangun tidur..? Bila badan dah penat, rasa malas nak buat suma kerja.. Kenapa ianya terjadi..? Inilah sebabnya..

☑ Postur tubuh yang tak betul - kedudukan postur tubuh kita yang menyebabkan kita berasa penat, contohnya masa duduk di atas kerusi.. 

☑ Tak cukup tenaga - ini kerana kita kurang mengambil protein dan lemak tapi terlebih ambil karbohidrat.

☑ Tubuh tak mendapat cukup zat besi - Sama macam point kat atas nie..

☑ Berfikiran atau mempunyai rakan yang berfikiran negatif - ini pun sebenarnya mempengaruhi tubuh kita, bila kita dikelilingi aura negatif, secara tak langsung badan kita pun jadi negatif.

☑ Teknik pernafasan yang tak betul - cuba tarik nafas dalam-dalam, tahan selama 10 hingga 15 saat, dan hembus melalui mulut.. Pasti badan kita akan terasa segar semula..

Jadi, dah tau kan..


#shikinrazalidotcom #teambpt #bloggerpantaitimur #bloggerterengganu #bloggersepang



10 comments:

  1. Baiklah..dah tahu...tinggal praktikkan dan ubah mana yang kurang betul...terima kasih perkongsian.

    ReplyDelete
  2. tq for sharing..rabia penat sgt..sebab tak cukup tidur...buat assigment sampai pagi.last2 esok macam mengantuk sikit nak belajar dalam class.

    ReplyDelete
  3. nice sharing kak :) ada kawan2 negatif memang memenatkannn

    ReplyDelete
  4. Lately ni saya cepat betul penat, tak tau la apa punca dia, mungkin persekitaran yang tak ceria kat tempat kerja kot, semua org atasan moody je manjang, haish.

    ReplyDelete
  5. sha pun selalu letih sekarang, rasanya sebab cara duduk tak betui

    ReplyDelete
  6. x cukup tido pun ye kot.
    Badan lesu...

    ReplyDelete
  7. Kalau x cukup tidur, mmg penat rasanya.

    ReplyDelete

❧ ✿ Terima kasih atas kesudian awak untuk tinggalkan nota di sini..✿ ❧

GooglePlus Followers