Wednesday, October 17, 2018

Membaca 700 peratus lebih baik


Assalamualaikum wbt..
Seorang eksekutif The Reading Agency, Sue Wikinson berkata masih ramai lagi orang yang menyedari tentang faedah dan manfaat membaca. Wikinson berkata, membaca terbukti 68 peratus lebih baik dalam mengurangkan tahap stres daripada mendengar muzik. Bukan itu saja, membaca 100 peratus lebih efektif daripada minum secawan teh, 300 peratus lebih baik daripada pergi berjalan-jalan dan 700 peratus lebih baik daripada bermain video game. Membaca tidak hanya mempengaruhi kesihatan mental tapi ianya juua dapat mempengaruhi fizikal.. 

Jadi membacalah apa-apa saja kerana melalui pembacaan kita dapat ilmu yang bermanfaat bukan saja untuk diri kita saja malah orang di sekeliling kita.. 


#shikinrazalidotcom #teambpt #bloggerpantaitimur #bloggerterengganu #bloggersepang



17 comments:

  1. Bagus info .Cara saya ‘me time’ pun dengan membaca =)

    ReplyDelete
  2. wah baru tauu good sharing!

    http://mylittlestoryi.blogspot.com/2018/10/movie-review-always.html

    ReplyDelete
  3. wahhh! baru tahu tentang ni. thank you, kongsi kak shikin :)

    Fatina Mudz

    ReplyDelete
  4. huwaaaa bagusnya amalkan budaya membaca. kena upgrade lagi pembacaan ni. thank you for sharing kak shikin!

    ReplyDelete
  5. lama tak membaca..patutlah berkarat je..hahahahah!

    ReplyDelete
  6. akak kalau membaca memang ralit...tu yang sampai blog tak berupdate hehehe

    ReplyDelete
  7. Betul kalau dah start membaca tak boleh nak berhenti mesti nak habiskan satu buku dalam hari yang sama

    ReplyDelete
  8. Membaca jambatan ilmu :) nice info kak

    ReplyDelete
  9. tapi makin stress jugak kalau jumpa buku yang tak best haha

    ReplyDelete
  10. mama suka membaca tapi tu lah.. nak cari masa tu yg susah

    ReplyDelete
  11. Faedah membaca sgat byak .. Tanamkan minat membaca bermula skrg :D

    ReplyDelete
  12. banyak kelebihan membaca ni.tak kisah lah membaca dengan guna buku ke atau membaca online je.

    ReplyDelete
  13. Memang bila sy membaca, dapat kurangkan stress dan tenangkan fikiran :)

    ReplyDelete
  14. Baru jap td borak dgn syuhada.
    Nak mahir bahasa, kena byk membaca.
    Fiksyen or non-fiksyen.
    bm or english.
    Ia beri byk ilmu. Isi masa lapang. Releks... Ilangkan stress.

    ReplyDelete
  15. Hai kak. Lama tak datang blog akk. Hee

    ReplyDelete

❧ ✿ Terima kasih atas kesudian awak untuk tinggalkan nota di sini..✿ ❧

GooglePlus Followers