Sunday, May 27, 2018

Tips untuk hantar surat pertukaran

Related image

Assalamualaikum wbt..
Saya dapat permintaan daripada sahabat saya Ejulz mengenai cara nak buat surat pertukaran.. Okey, sebenarnya saya pun tak banyak tahu mengenai cara nak buat surat pertukaran, maklumlah, last buat surat pertukaran adalah 10 tahun lepas, jadi macam ingat-ingat lupa...hihihi.. Takpe kalau salah mintak maaf la yea..

Sebenarnya masa saya buat surat pertukaran dulu, caranya berlainan daripada sekarang, kerana untuk staf kerajaan, dalam sistem HRMIS tue awak boleh buat permohonan pertukaran, manakala untuk swasta pulak, rasanya buat surat rasmi seperti biasa.. 

Untuk staf swasta, berikut adalah cara nak buat surat pertukaran, :

1) Buat surat rasmi peribadi kepada majikan kita untuk mohon pertukaran.
2) Majikan kita akan mintak unit Sumber Manusia (HR) untuk buat surat iringan untuk dihantar pada Ibu Pejabat (jika ada).

Untuk staf kerajaan pulak, awak perlu buat permohonan melalui sistem HRMIS, seperti berikut :


https://www.shikinrazali.com

https://www.shikinrazali.com

https://www.shikinrazali.com

https://www.shikinrazali.com

https://www.shikinrazali.com


Semoga ianya memberi manfaat kepada awak semua.. 



5 comments:

  1. boleh buat rujukan dimasa hadapan

    ReplyDelete
  2. nanti boleh gune info ni kalau nk bertukar nti.tq kak

    ReplyDelete
  3. kalau tempat mek, buat ringkas je la then boss note ok, boleh bagi dekat HR

    ReplyDelete
  4. dlm perkhidmatan aida dgn govt, 2 kali dah anta surat pertukaran.
    from JB ke melaka.
    then from seremban ke melaka.
    demi anak-anak yg masih kecik.
    dok jauh dari anak-anak bukan sesuatu yg bagus. stress!

    ReplyDelete

❧ ✿ Terima kasih atas kesudian awak untuk tinggalkan nota di sini..✿ ❧

GooglePlus Followers