Sebuah penerbangan...Bersediakah kita??

Monday, August 28, 2017

Image result for la ilaha illallah muhammadur rasulullah

Assalamualaikum wbt...
Sedikit renungan untuk kita semua dan semoga ianya menjadi pedoman dalam kehidupan kita seharian... 

Bila kita akan berangkat dari alam ini ianya ibarat penerbangan ke sebuah negara, Di mana maklumat tentangnya tidak terdapat dalam sebarang brosur penerbangan,tetapi melalui Al-Quran dan Al-Hadith 

Di mana penerbangan bukannya melalui Air Asia atau AirJordan, tetapi Al-Jenazah, Di mana bekalan kita bukan lagi beg seberat 23 kg, tetapi amalan yang tiada caj lebihan beratnya atas kesudian Pencipta kita, Di mana bajunya bukan Pierre Cardin, atau setaraf dengannya tetapi kain kapas putih, Di mana pewanginya bukan Channel atau Paco Rabanne, tetapi air mawar dan cendana, Di mana pasport kita bukan Malaysia, British atau Amerika, tetapi Al-Islam, Di mana visa kita bukan lagi sekadar 6 bulan,tetapi '' , Di mana pelayannya bukan pramugari jelita,tetapi Izrail dan lain-lain, Di mana layanan didalamnya bukan lagi kelas business atau ekonomi,sekadar kain yang diwangikan, 

Di mana destinasi mendarat bukannya KLIA,Heathrow Airport atau Jeddah International, tetapi tanah perkuburan, Di mana ruang menunggunya bukan lagi bilik air-cond dan permaidani,tetapi bilik 7 kaki dalam gelap gelita, Di mana pegawai imigresen adalah Munkar dan Nankir, mereka hanya memeriksa samada kita layak ke destinasi yang diidamkan, Di mana tidak perlu pegawai kastam dan alat pengesan, Di mana lapangan terbang transit adalah Al-Barzakh, Di mana destinasi terakhir samada Syurga yang mengalir sungai dibawahnya atau Neraka Jahannam yang tak terbayang tentang seksaannya.

Penerbangan ini tidak dinyatakan nilainya..Ianya percuma, jadi simpanan (savings) anda tidak akan dihabiskan. Penerbangan ini tidak akan dirampas (hijack), oleh itu tidak perlu bimbang. Sajian tidak akan disediakan, oleh itu tak perlu risaukan masalah alergi atau halal-haram makanan. Jangan risaukan tentang penerbangan ini akan delays, kerana penerbangan ini sentiasa tepat waktunya, ia berangkat dan tiba tepat pada masanya. Jangan fikirkan tentang hiburan dalam penerbangan,anda telah hilang selera bersuka-ria. Jangan bimbang tentang tempahan, ianya telah siap ditempah sejak anda disenyawakan di dalam rahim ibu. 

YA! BERITA BAIK!! Jangan bimbangkan siapa yang duduk di sebelah anda kerana anda adalah satu-satunya penumpang penerbangan ini. Oleh itu bergembiralah selagi boleh! dan sekiranya anda boleh! Hanya ingat!! Penerbangan ini datang tanpa 'amaran' Cuma perlu ingat! Nama anda telah ditempah untuk penerbangan.

ADAKAH KITA TELAH BERSEDIA UNTUK BERANGKAT???


 

5 comments

❧ ✿ Terima kasih atas kesudian awak untuk tinggalkan nota di sini..✿ ❧