Amalan semasa pindah rumah baru atau rumah yang telah lama ditinggalkan..

Tuesday, January 03, 2017

Image result for rumah kampung moden
Assalamualaikum wbt...
Semoga ianya menjadi manfaat kepada kita semua...

 1. Azan
  Melaungkan azan ketika pertama kali masuk rumah baru. Ia juga baik bagi bangunan yang telah lama ditinggalkan dan tidak dihuni oleh sesiapa. Dalam sebuah hadis, Rasulullah s.a.w. pernah memberitahu bahawa sekiranya sesebuah bangunan (premis/rumah) itu terlalu lama dikosongkan (tanpa penghuni) ianya akan dimasuki sejenis makhluk halus (jin yg dikenali sbgai Al-'Ammar) yang suka tinggal di rumah yang tidak berpenghuni.


 2. Membaca surah Al-Baqarah
  Sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a., Rasululuuah s.a.w. bersabda yang bermaksud; "Janganlah kamu jadikan rumahmu seperti kubur (hanya untuk tidur), sesungguhnya syaitan akan lari dari rumah yang dibacakan Surah Al-Baqarah." Selalunya bila masuk rumah baru kita hanya membaca Yaasiin sahaja. Sepatutnya Surah Al-Baqarah yang menjadi pilihan untuk dibaca apabila memasuki rumah baru.


 3. Banyakkan Solat dan Membaca Al-Quran
  Dalam sebuah hadis lain pula, Rasulullah s.a.w. juga menggalakkan agar kita memperbanyakkan solat dan membaca Al-Quran di dalam rumah atau bangunan yang baru diduduki. Baginda bersabda yang bermaksud: "Sinarilah rumahmu dengan memperbanyakkan solat dan membaca Al-Quran." (hadis riwayat Al-Baihaqi)


 4. Baca Surah Yassin, Al-Fatihah dan Al-Ikhlas
  Amalkan membaca surah Yassin setiap malam terutamanya 7 malam pertama anda menduduki rumah atau bangunan. Baca juga surah Al-Fatihah sebanyak satu kali, surah Al-Ikhlas 3 kali, selawat ke atas nabi sebanyak 7 kali, ayat Kursi sekali, tetapi di ayat terakhir bacalah sebanyak 7 kali.


 5. Pagar Rumah Secara Islam
  Perbuatan memagar rumah dengan menanam atau menggantung sesuatu di penjuru atau sudut-sudut tertentu di rumah atau bangunan yang diduduki dengan kepercayaan bahawa benda tersebut akan menjaga dan memelihara keselamatan penghuninya adalah perbuatan yang bertentangan di sisi Islam. Bagaimana pun ada cara yang dibolehkan dan digalakkan mengikut ajaran Islam. Caranya ialah dengan 'memagar rumah' dengan merenjis air Yassin di sekeliling rumah.


 6. Ikut panduan berikut:
  Ambil air kemudian baca surah Al-Fatihah, ayat Kursi, Surah 3 Kul (Al-Ikhlas, Al-Falaq dan Al-Nas). Kemudian tiup ke dalam air tersebut perlahan-lahan hingga habis nafas. Setelah itu, jirus dan renjiskan air tersebut ke setiap penjuru rumah dengan mulai dengan penjuru yang terletak di sebelah kanan dan penjuru seterusnya, mengikut arah berlawanan jarum jam...

Image result for pindah rumah


7 comments

 1. Nice sharing shikin.. Lea masuk rumah dulu pown ada buat..

  ReplyDelete
 2. alhamdulillah ini jugak dibuat ms fes kami pindah umah baru..

  ReplyDelete
 3. Memang kena buat Gini.. satu lagi bilik dalam rumah..
  Kalau tak digunakan pun sesekali kena masuk.. kemas or sapu ke bilik tu.. bukan apa.. nanti ada yang duduk.. bukan kita je makhluk dalam dunia nie..

  ReplyDelete
 4. umah aida yg ke2 memang kami gi weekend aje.
  tak pindah lg. faktor anak2 skola & tadika.
  sentiasa alunkan ayat Quran jika dtg.

  ReplyDelete

❧ ✿ Terima kasih atas kesudian awak untuk tinggalkan nota di sini..✿ ❧