Kalendar DIY

10:35 PM


Assalamualaikum wbt...
Lawak pulak rasanya.... Sebab...? Dah nak habis tahun 2020 dah, baru sibuk cari kalendar.. hahahaha... Sebenarnya semalam saya berjaya menahan diri daripada godaan 11.11... Mesti ada yang faham maksud saya kan...😂 Saya mencari sebuah kalendar yang boleh dipakai lama, jadi takdelah setiap tahun asyik buang kalendar jea...

Kalendar DIY

Kemudian saya terpaku pada sebuah gambar nie... 

Dalam hati nie, duk berkira-kira, nak beli ke taknak beli.. 


Lepas tue, saya teringat pulak pada card stand yang saya beli kat Mr. DIY.. Kepala duk musing² camne saya nak modified card stand tue.. Sebenarnya saya dah lupa kenapa saya beli card stand nie tapi yang pasti bukan untuk letak gambar... Kemudian, saya pandang balik gambar contoh yang saya tengok tadi.. 

Tingggg... datang idea..!!! kalu saya buat hampir² sama cenggitu, agak² okey ke takk...? So, petang semalam saya pun duk design bentuk kalendar nie.. Setelah try and error, akhirnya saya jumpa jugak design yang saya inginkan...

Lepas tue, saya try and error sekali lagi untuk dimuatkan ke dalam card stand nie.. In the end, inilah hasilnya.. hihihi yang tahun tue, saya buat sehingga tahun 2030 dan memandangkan keratan tue hanya setahun sekali tukar, so saya letak kat bahagian atas sekali.. Untuk keratan bulan pulak, saya letakkan di bawah tahun tue sebab sebulan sekali tukar kan,...

Yang keratan haribulan dan hari tue, saya letak 'ring' sebelah keratan, hampir sama dengan gambar contoh tue, cumanya saya perlu tarik keluar keratan tue dan tukar tarikh dan hari.. 

Kalendar DIY


Dan inilah hasilnya.. Canggih tak...? hihihi cuma background card stand tue nanti saya nak tukar, mungkin beli kertas yang bercorak sikit.. atau biar gitu jea warnanya...? Pendapat awak..?


#shikinrazalidotcom #Malaysianblogger #bloggerTerengganu #bloggerSepang #mypersonaljournal



You Might Also Like

11 lovely notes

  1. So creative. Skrg nak dptkan kalendar di kedai kena ada pembelian minima plak. Nak yg bsr kena belanja melebihi rm150.

    ReplyDelete
  2. Ok buat sendiri. Asal boleh faham.

    ReplyDelete
  3. Rajinnya akk buat diy calender...
    kreatif...

    ReplyDelete
  4. cantiknya..creative ni.. klu atie ..mmg tak mampu nak fikir utk cantik kan mcm ni.. hmmm mampu beli ja..sbb atie buta seni :(

    ReplyDelete
  5. kreatif sangat..sisyat x pernah ada idea kreatif camni..adoii

    ReplyDelete
  6. Kreatif kak. Jimat bila dah DIY ni kan. Guna background warna pun nice juga

    ReplyDelete

❧ ✿ Terima kasih atas kesudian awak untuk tinggalkan nota di sini..✿ ❧

Top Commentators