Review filem : Alive (1993)

12:24 AM


Assalamualaikum wbt.. 
Walaupun filem nie dikategorikan sebagai filem lama tapi ianya diadaptasi daripada kisah sebenar.. Filem Alive adalah mengisahkan sebuah kapal terbang yang terhempas di pergunungan Andes pada 13 Oktober 1972. Penumpang yang terlibat dengan kemalangan itu adalah sekumpulan Pasukan Ragbi Kristian Stella Maris College bersama dengan ahli keluarga masing-masing dengan menaiki Penerbangan Tentera Udara Uruguay 571. 

Penerbangan ini sedang menuju ke Chile tetapi mereka terpaksa singgah di Argentina kerana cuaca yang terlalu buruk hingga penerbangan terpaksa ditangguhkan. Apabila mereka dibenarkan untuk terbang semula, mereka terpaksa melalui pergunungan Andes.. Semasa melalui pergunungan itu, juruterbang itu, bagaimanapun, telah menyalahtafsir lokasi pesawat itu, yang masih berada di Andes dan telah mengakibatkan kapal terbang mereka terhempas dan kokpit telah menjadi pecah kepada dua bahagian.. 



Kemalangan itu pada awalnya membunuh 12 orang, menyebabkan 33 orang yang terselamat, beberapa daripadanya cedera. Pada ketinggian kira-kira 11,500 kaki (3,500 meter), kumpulan itu menghadapi salji dan suhu beku. Walaupun pesawat pesawat itu sebahagian besarnya utuh, ia memberikan perlindungan yang terhad dari elemen yang keras. Di samping itu, bekalan makanan yang sedikit - terutamanya bar gula-gula dan wain-telah hilang dalam masa seminggu. Selepas perbincangan yang panjang, mangsa yang mati kelaparan mengambil makan mayat. Zerbino, Rafael, dan Juan Martino berangkat untuk mencari ekor pesawat dengan harapan dapat mencari bateri untuk radio pesawat untuk menghantar lokasi mereka. 

Dalam tempoh beberapa minggu selepas itu, enam orang lain meninggal dunia, dan kesulitan selanjutnya berlaku pada 29 Oktober, apabila runtuhan salji berlaku dan sebahagiannya dipenuhi dengan salji, menyebabkan lapan lagi maut. Penumpang yang masih terselamat terpaksa melapah daging penumpang yang telah mati itu untuk dimakan dan oleh kerana mayat mereka beku akibat daripada salji, jadi mereka dapat meneruskan kehidupan mereka di samping memberikan harapan agar ada yang akan mencari mereka. 



Kemudian, seorang daripada penumpang yang bernama Rafael mula mengetuai perjalanan mereka untuk meminta bantuan.. Rafael ditemani oleh dua rakan yang lain dan mereka bertiga menempuh timbunan salji untuk mencari bantuan.. Pada mulanya mereka hampir berputus asa kerana disebabkan keadaan persekitaran mereka hanyalah salji tapi Rafael menenteramkan dua rakannya untuk meneruskan perjalanan.. Sorang daripadanya telah mengalami kecederaan dan mereka bertiga mengambil keputusan untuk hanya sorang saja yang perlu meneruskan kehidupan.. 




Setelah 92 hari mereka terhempas, akhirnya mereka semua dapat diselamatkan dengan bantuan 2 buah helikopter dan mereka membuat tugu peringatan pada tempat mereka terhempas manakala mayat-mayat pula ditimbunkan dengan batu dan ditandakan salib pada tempat itu.. 



Nama-nama orang yang mati dalam kemalangan itu telah ditukar untuk filem itu. Terdapat tiga pengecualian utama, ibu dan kakak Nando Parrado, Eugenia dan Susana Parrado masing-masing, dan isteri Javier Methol, Liliana Methol.

Penumpang yang terselamat
Ethan Hawke sebagai Nando Parrado
Josh Hamilton sebagai Roberto Canessa
John Haymes Newton sebagai Antonio "Tintin" Vizintin
Bruce Ramsay sebagai Carlitos Páez
John Malkovich sebagai lebih tua Carlitos Páez 
David Kriegel sebagai Gustavo Zerbino
Jack Noseworthy sebagai Roberto "Bobby" Francois
Kevin Breznahan sebagai Roy Harley
David Cubitt sebagai Adolfo "Fito" Strauch
Gian DiDonna sebagai Eduardo Strauch
John Cassini sebagai Daniel Fernandez
Richard Ian Cox sebagai Ramon "Moncho" Sabella
Nuno Antunes sebagai Alvaro Mangino
Gordon Currie sebagai Jose Luis "Coche" Inciarte
Sam Behrens sebagai Javier Methol
Michael Tayles sebagai Alfredo Delgado
Steven Shayler sebagai Jose Pedro Algorta

Penumpang dan anak kapal yang mati
Michael Sicoly sebagai Col. Julio Ferrádas, Pilot
Jerry Wasserman sebagai Lt. Colonel Dante Lagurara, Co-Pilot
Tony Morelli sebagai Lt. Ramón Martínez, Navigator
José Zúñiga sebagai Sgt. Carlos "Fraga" Roque, Mechanic
Frank Pellegrino sebagai Sgt. Ovidio Joaquín Ramírez, Steward
Illeana Douglas sebagai Liliana Methol
Ele Keats sebagai Susana Parrado
Jan D'Arcy sebagai Eugenia Parrado
Danny Nucci sebagai Hugo Diaz (berdasarkan Diego Storm)
Vincent Spano sebagai Antonio Balbi (berdasarkan Marcelo Pérez)
Michael DeLorenzo sebagai Rafael Cano (berdasarkan kepada Numa Turcatti)
Josh Lucas sebagai Felipe Restano (berdasarkan kepada Francisco Abal)
Chad Willett sebagai Pablo Montero (berdasarkan Enrique Platero)
Michael Woolson sebagai Juan Martino (berdasarkan Daniel Maspons)
Diana Barrington sebagai Puan Alfonsin (berdasarkan Graciela Mariani)
Christian Meoli sebagai Federico Aranda (berdasarkan Rafael Echavarren)
Jake Carpenter sebagai Alberto Antuna (berdasarkan Arturo Nogueira)
Silvio Pollio sebagai Álex Morales (berdasarkan Fernándo Vázquez)
Jason Gaffney sebagai Victor Bolarich (berdasarkan Gustavo Nicolich)
Seth James Arnett sebagai Tomas Alonso (berdasarkan Carlos Valeta)
Aurelio Dinunzio sebagai Dr. Solana (berdasarkan kepada Dr. Francisco Nicola)
Fiona Roeske sebagai Puan Solana (berdasarkan Esther Nicola)


#shikinrazalidotcom #Malaysianblogger #bloggerTerengganu #bloggerSepang #mypersonaljournal



You Might Also Like

9 lovely notes

  1. Mama Yan pernah tengok citer ni rasanya... ke pernah tengok dokumentarinya...

    ReplyDelete
  2. Tak pernah tengok cerita ni. Tapi pernah dengar.

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum..
    Salam ukwah dari saya untuk anda..

    Jom follow blog https://www.iyaseo.id/

    Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..
    Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..
    Komen yang baik2 sahaja ye..
    Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..

    ReplyDelete
  4. salam ukhuwanh, jemput singgah blog

    ReplyDelete
  5. mama penah tgk citer ni mmg seriau sgt kalau terkandas macam tu kn

    ReplyDelete
  6. mcm x pernah tgk.
    suka tgk citer benar gini.
    feeling tu is very different bila kita tau ia kisah benar.
    so, sgt best la menonton nyer.

    ReplyDelete
  7. mcm x pernah tgk.
    suka tgk citer benar gini.
    feeling tu is very different bila kita tau ia kisah benar.
    so, sgt best la menonton nyer.

    ReplyDelete
  8. sedihnya cite nie terpaksa makan badan mayat kawan sendiri untuk kelangsungan hidup.

    ReplyDelete

❧ ✿ Terima kasih atas kesudian awak untuk tinggalkan nota di sini..✿ ❧

Top Commentators