Hindari mencari-cari alasan

5:11 AM


Assalamualaikum wbt..

ALASAN DEMI ALASAN...

Begitu ramai orang menangguhkan niat mereka dengan mengajukan alasan yang tidak masuk akal dan sama sekali salah seperti :-
  • Saya tidak boleh ....
  • Saya tidak mampu sebab ....
  • Pendidikan saya sudah memadai ....
  • Saya sudah terlalu tua ...
  • Saya masih terlalu muda ....
Sesiapapun dapat mencari alasan bagi hampir segalanya, maka dalam membangun kepercayaan diri, jangan sekali-kali membuat alasan. Perkara ini mungkin sangat menyenangkan dan mententeramkan hati, tetapi alasan-alasan hanya akan menghambat seseorang daripada pencapaian sasaran.

Ingatlah bahawa otak kita ialah kawasan penyimpanan, apa-apa yang kita masukkan pada gilirannya akan keluar lagi, jadi gantilah penyisipan hal-hal negatif dengan hal-hal positif.

#shikinrazalidotcom #Malaysianblogger #bloggerTerengganu #bloggerSepang #mypersonaljournal



You Might Also Like

9 lovely notes

  1. Ada juga bagi alasan pada diri sendiri.

    ReplyDelete
  2. terbaik and utk berjaga kena tanamkan " saya boleh " dalam diri kan ?
    tapi sebelum cuba dah ada yang gave up, mcm mna nak berjaga,tul tak

    ReplyDelete
  3. bagi alasan kat diri sendiri untuk memujuk hati selalunya

    ReplyDelete
  4. selalu kena fikir diluar kotak..
    ikut hati mmg byk alasan je alasan..
    siap boleh buat senarai lg kan..hehee

    ReplyDelete
  5. kena set minda rajinkan diri ni. belajar kurang-kurangkan beri alasan

    ReplyDelete
  6. Pantang betul Sis bila berdepan dengan orang yang suka beri alasan.
    Sis lebih suka cuba dulu bersungguh-sungguh, bukan buka mulut terus bagi alasan..

    ReplyDelete
  7. mama setuju jgn.. jgn beri excuse or alasan bodoh.. tidak pernah terlambart untuk buat apapun selagi nyawa dikandung badan

    ReplyDelete
  8. marilah jadi orang yang berfikiran positif!

    ReplyDelete

❧ ✿ Terima kasih atas kesudian awak untuk tinggalkan nota di sini..✿ ❧

Top Commentators