Masalah menanti awak jika menahan kencing terlalu lama

2:39 PM

Image result for hold the urine

Assalamualaikum wbt...
Kebiasaannya kita akan membuang air kecil antara 3 ke 4 jam sekali, tapi bila dah terlalu sibuk dengan tugas harian, kita sanggup untuk menahan kencing terlalu lama.. Bila dah terlalu lama menahan, ianya akan memberi risiko masalah kesihatan dalam badan seperti ; 

Otot pundi kencing dan injap lemah - Apabila kita menahan kencing, otot pundi kencing akan bekerja terlalu berat dan ini akan merosakkan pundi kencing.

➢ Jangkitan pada saluran kencing - Air kencing yang dikeluarkan atau ditampung pada pundi kencing mengandungi bakteria ataupun kuman. Jika kita kerap menahan, bakteria yang ada akan terus berkembang dengan cepat dan kesannya akan memberi jangkitan pada saluran kencing. Biasanya ia akan mengalami rasa sakit ketika kencing dan kerap sakit pada bahagian bawah perut.

➢ Kerosakan ginjal - Dalam keadaan tertentu, air kencing yang terdapat dalam pundi kencing boleh masuk ke dalam ginjal sehingga menyebabkan kerosakan dan jangkitan. Kesan yang lain adalah ianya boleh mengganggu pada bahagian badan yang lain. Jangkitan pada ginjal ini boleh mempengaruhi pada kitaran pembuangan air kencing, pendarahan semasa membuang air kecil dan kegagalan fungsi ginjal.

➢ Menghalang kotoran dalam badan - Menahan kencing nie sebenarnya boleh menyebabkan kita membiarkan kotoran lebih lama dalam badan. Ini kerana, kotoran inilah mengandungi zat-zat bahaya yang boleh menyebabkan jangkitan pada badan.

Jadi, jangan menahan kencing kalau mahu kesihatan kita terjamin.. 


You Might Also Like

14 lovely notes

  1. Memang bahaya kalau tahan kencing..

    ReplyDelete
  2. Betul tu, lagi satu cara basuhan pun kene betul, supposed basuh dari depan ke belakang, bukan vice versa ^^

    ReplyDelete
  3. bahaya juga bila tahan kencing ni..baru tahu... nice sharing..

    Aerill Hassan

    ReplyDelete
  4. Bila baca ni terus rasa nak pergi kencing. Padahal baru pi toilet 10 minit lepas..

    ReplyDelete
  5. bahaya kalau tahan kencing ni.. ejulz paling benci kalau rasa nak kencing dlm perjalanan jauh.. hehe

    ReplyDelete
  6. Oo.. baru tau. Thanks for sharing ye. Gud info

    ReplyDelete
  7. kadang tu tahan sampai lupa nak kencing

    ReplyDelete
  8. Thanks for the great sharing~

    ReplyDelete
  9. yes betul
    tak bagus tahan kencing
    nanti jadi batu karang

    ReplyDelete
  10. kadang ada masa tertahan kncing jgk.lps ni kena cuba elakkan

    ReplyDelete
  11. erk takutnya.. tq shikin for sharing

    ReplyDelete
  12. muahahha. mek bukan jenis tahan kencing tapi kadang tunggu bior dia fully load gitu. hahahah

    ReplyDelete
  13. aida slalu nasihat kan anak-anak, jgn tahan kencing.
    tak bagus utk kesihatan.
    biasakan jgn tahan kencing. biar jadi kebiasaan.
    especially kalau sedang main ke, tgk movie ke...
    baik ijat, baik la kakak-kakak ijat, suka sgt tahan kencing!

    ReplyDelete

❧ ✿ Terima kasih atas kesudian awak untuk tinggalkan nota di sini..✿ ❧

Let's Talk (NO SPAMMER)

Top Commentators