Pengertian Bulan Bahasa Kebangsaan

Saturday, October 08, 2011


Al-Hamdulillah syukur aku pada Allah kerana DIA telah memberi rahmat kepada kehidupan kita pada hari ini... Cuaca pada hari ini amat baik sekali dan aku dapat membasuh semua pakaian aku dan hubby dan aku baru sahaja selesai melipat pakaian.. Aku berasa amat seronok pada hari ini kerana aku telah berjaya membuat sup tulang yang merupakan kali pertama aku membuatnya dan tenyata hubby suka akan masakan aku... Seronok aku melihat hubby makan masakan yang aku buat... Oh ya! Terlupa pula aku, bulan ini adalah Bulan Bahasa Kebangsaan dan ianya diraikan di seluruh Malaysia... Aku akan menceritakan tentang Bulan Bahasa Kebangsaan...


 
Bulan Bahasa Kebangsaan merupakan suatu program yang memfokuskan kempen cintai bahasa Melayu yang dipelopori penganjurannya oleh Dewan Bahasa dan Pustaka. Tujuan utama pelaksanaan program ini adalah untuk mendidik masyarakat berbilang bangsa khususnya di Malaysia agar dapat menyemarakkan dan seterusnya memartabatkan bahasa kebangsaan negara tersebut dalam pelbagai aspek dan bidang yang boleh memaju ke arah kelestarian bahasa Melayu sebagai bahasa kelas dunia yang praktikal dan realistik.

TUJUAN UTAMA
Tujuan utama penganjuran program ini adalah:
  1. Untuk memantapkan, memperkukuh dan mempamerkan jati diri dan citra bangsa Malaysia.
  2. Menguatkan rasa megah terhadap bahasa kebangsaan.
  3. Mengeratkan dan memperkukuh perpaduan bangsa melalui bahasa kebangsaan.
  4. Menyemarakkan peranan bahasa kebangsaan sebagai tonggak pembinaan negara bangsa.
TEMPOH PELAKSANAAN
Program Bulan bahasa Kebangsaan (BBK) dijalankan sepanjang bulan Oktober setiap tahun, pelbagai pengisian program telah dirangka oleh pihak Dewan Bahasa dan Pustaka pusat dan negeri sepanjang tempoh pelaksanaannya.

SEJARAH
Pada asalnya program seumpama ini telah dijalankan sepanjang dekat 60-an bermula dengan panggilan Minggu Bahasa Kebangsaan dana Bulan Bahasa Kebangsaan. Kempen ini telah melalui perubahan pelbagai nama seperti Gerakan Cintailah Bahasa Kita (GCBK) (1987-1996), Gerakan Bahasa Kebangsaan Sektor Swasta (GBKSS) (1996-2005) dan Minggu Sastera (1987-1998). Akhirnya pada tahun 1999, gerakan ini dinamakan Bulan Bahasa dan Sastera Negara (BBSN).

Program BBSN yang pertama telah dilancarkan pada tahun 1999 oleh mantan Perdana Menteri Malaysia Tun Abdullah Haji Ahmad Badawi, yang pada ketika itu ialah Timbalan Perdana Menteri Malaysia.

Manakala pada tahun 2009, bersesuaian dengan matlamat pelaksanaannya, BBSN telah dikenali dengan nama Bulan Bahasa Kebangsaan (BBK) sehingga kini.

Post a Comment

❧ ✿ Terima kasih atas kesudian awak untuk tinggalkan nota di sini..✿ ❧