Pages

  • Home
  • Blog
  • About
  • _About Me
  • _Contact
  • My Bookmark
  • My Bloglist
  • _My Bloglist
  • Disclaimer

Social Icons

Jurnal Shikin Razali

1 Oktober: Dari Rak Buku Di Bilik Sendiri, Hingga Menjadi Seorang Pembantu Pustakawan

Thursday, October 01, 2026


Assalamualaikum wbt...
Hari ini 1 Oktober, merupakan satu tarikh yang cukup istimewa buat saya. Bukan sebab dapat kek anniversary... walaupun kalau ada yang nak belanja, saya terima dengan hati yang terbuka. 

Tetapi tarikh ini mengingatkan saya kepada satu perjalanan yang sudah begitu panjang dalam hidup saya iaitu perjalanan sebagai seorang Pembantu Pustakawan dalam perkhidmatan awam.

Bila fikir-fikir balik, sebenarnya perjalanan saya dengan buku ini bermula jauh lebih awal sebelum saya mula bekerja di perpustakaan. 

Sejak kecil lagi, saya memang suka membaca buku. Buku bagi saya memang sesuatu yang menarik. Kalau dapat buku, memang boleh duduk belek, baca dan tengok gambar atau isi kandungannya satu per satu. Sampaikan masa tengah makan pun saya akan baca buku, selalunya komik Doraemon yang menjadi pilihan untuk saya baca masa makan. Sampaikan ummie menegur suruh habiskan makanan, hihihi bayangkan masa makan tue saya ambik masa yang agak lama sebab duk baca komik tue yang saya selitkan di antara pinggan makan saya...

Jadi perjalanan saya sebagai kerja di perpustakaan memang dah ada dalam DNA sebab masa kecil dulu pun saya memang suka susun buku atas rak. Mana dapat rak buku tue..? Masa zaman tue, wujud satu kabinet kayu bertingkat yang cantik.. Atas kabinet tue ada satu rak ruang penyimpanan buku dan yang menariknya rak ruangan tue boleh diangkat dan diguna secara berasingan. Jadi rak tuelah yang saya ambil dan bawa masuk dalam bilik untuk dijadikan sebagai rak buku. hihihi jadi buku yang besar saya susun bersama dengan yang besar. Buku yang kecil saya susun bersama dengan yang kecil. Tapi yang paling utama adalah saya susun buku tue ikut genre buku, jadi bukan sebarangan susun-susn tau... Kalau ada yang senget atau ada yang ambil lepas tue tak letak dengan betul, saya akan betulkan dan susun semula.. Ha'aah lah, tue bukan macam perfectionist style ke..?

Jadi dalam bilik tue ada pelbagai koleksi sampaikan satu ketika, semua buku sekolah saya dan adik-adik saya susun di rak tue, malah buku rujukan agama Abah dan Ummie pun saya rembat masuk dan susun di rak. Bukan apa... Kononnya nak senang membaca dan letak di satu tempat jea. Tapi akhirnya bilik sendiri jadi macam mini perpustakaan peribadi!  Kalau difikirkan sekarang, rasa kelakar pula. Masa itu saya tak pernah terfikir pun yang satu hari nanti saya akan bekerja dalam bidang pustakawanan. Saya cuma tahu saya suka buku. Saya suka membaca. Dan saya suka tengok buku tersusun kemas.

Nak tau, sehingga kini pun saya mempunyai mini perpustakaan dekat rumah. Bilik tue saya namakan SRLavender Serenity Room, dan bilik tue saya gabungkan jadi 3 dalam 1. Ruang multifungsi tue saya jadikan sebagai bilik tidur tetamu, kemudian boleh ubah menjadi bilik perkhidmatan urutan dan juga ada mini perpustakaan. Mana-mana client saya yang datang berurut kesemuanya berbual perkara yang sama, mereka kagum yang saya ada banyak koleksi buku, yang paling menarik minat mereka adalah koleksi buku Mastika.. 


Kalau awak nak tau koleksi buku peribadi saya juga mempunyai rekod katalog tersendiri. Untuk merekod koleksi buku ini, saya menggunakan sistem Librarika, iaitu satu sistem pengurusan perpustakaan secara dalam talian. Saya pilih Librarika sebab ada pelan percuma yang membolehkan kita merekod sehingga 2,000 rekod buku. Jadi, bolehlah saya mengurus koleksi sendiri macam mini perpustakaan kecil-kecilan.

Maklumlah... bila dah banyak buku, kalau nak harapkan ingatan sendiri memang boleh jadi masalah. Nanti kita rasa buku tue belum ada dalam koleksi lagi, tapi bila nak rekod...

"Eh... ala, buku nie aku dah pernah belilah... ruginya..!" 

Jadi, dengan adanya sistem rekod ini, koleksi buku saya boleh diurus dengan lebih tersusun. Boleh masukkan maklumat buku, buat carian dan semak koleksi dengan lebih mudah.

Kiranya, dari kecil suka susun buku, sekarang dah siap ada "mini perpustakaan + sistem katalog" sendiri pula. 

Bukan sekadar koleksi buku, tapi ada sistemnya sekali! 

Kemudian perjalanan hidup membawa saya ke dunia pekerjaan. Dan akhirnya saya menjadi seorang Pembantu Pustakawan. Kalau masa kecil dulu saya sibuk menyusun buku dalam bilik sendiri, bila sudah bekerja pula... memang betul-betul kena urus buku orang!  Daripada buku yang perlu disusun, direkod, dikatalog, disimpan dan dicari semula, semuanya menjadi sebahagian daripada rutin kerja. Barulah saya sedar bahawa kerja di perpustakaan sebenarnya bukan sekadar duduk di belakang kaunter atau menyusun buku di rak.

Ada banyak perkara yang berlaku di sebalik tabir. 24 tahun dalam dunia kerjaya Dan tanpa saya sedari...

Sudah 24 tahun saya berada dalam dunia perkhidmatan awam sebagai seorang Pembantu Pustakawan. Bila sebut 24 tahun, saya sendiri macam...

"Eh, lama juga aku berkawan dengan buku nie yea!" 

Dua puluh empat tahun itu bukanlah satu jangka tempoh yang pendek. Dalam tempoh itu, banyak perkara sudah berubah. Cara kita bekerja mula berubah. Teknologi juga berubah. Cara orang mencari maklumat pun turut berubah dan samalah dengan dunia perpustakaan. Dulu kita banyak bergantung kepada buku fizikal dan bahan bercetak. Sekarang kita sudah biasa dengan pencarian buku dalam talian, bahan digital, e-book, dokumentasi elektronik dan pelbagai sumber maklumat kini berada di hujung jari. Jadi dalam kerjaya seorang Pembantu Pustakawan, kita tidak boleh duduk di tempat yang sama.

Kita kena ikut berubah.

Kena belajar.

Kena cuba pelbagai benda baru. Kadang-kadang benda yang kita tak pernah terfikir pun akhirnya menjadi sebahagian daripada kerja kita. 

Hari ini, kerja saya bukan hanya berkaitan buku di rak saja . Ada kerja untuk mengkatalog buku. Ada pengurusan dalam bahan perpustakaan. Ada penyediaan keratan akhbar digital. Ada dokumentasi. Buat pelbagai program membaca. Sediakan bahan promosi. Kendalikan media sosial, portal dan blog. Membuat suntingan video. 

Pendek kata...

Seorang Pembantu Pustakawan pun kena jadi macam-macam, bak kata omputih, kena multitasking.. Kadang-kadang rasa macam:

"Hari ini saya Pembantu Pustakawan.
Esok jadi admin.
Lusa jadi tukang edit.
Lepas tu jadi tukang design pula." 

Tapi sebenarnya semua itu memberikan pengalaman yang sangat berharga. Saya belajar yang dunia perpustakaan nie bukan dunia yang statik. Ia sentiasa berkembang mengikut keperluan pengguna dan perkembangan teknologi. 

Bekerja dari rumah pun buku ikut balik Semasa BDR pun, kerja perpustakaan tetap berjalan. Pernah satu ketika saya membawa pulang empat kotak buku, hampir 200 buah buku, untuk kerja-kerja pengkatalogan. Bila tengok empat kotak itu... Saya rasa macam:

"Bilalah nak habiskan semua nie?"

Tapi satu demi satu saya buat. Setiap buku ada ID yang tersendiri dan  perlu dikatalog mengikut piawaian yang telah ditetapkan. Selain itu, saya juga menyediakan keratan akhbar digital untuk blog perpustakaan — lengkap dengan tarikh, nama akhbar dan nombor halaman. Kerja-kerja sebegini mungkin nampak kecil. Tetapi sebenarnya ia membantu memastikan maklumat dan bahan perpustakaan terus tersusun dan mudah dirujuk.

Bila saya kenang kembali perjalanan selama 24 tahun ini, banyak perkara yang saya belajar. Tentang buku. Tentang ilmu. Tentang teknologi. Tentang pengguna. Tentang kerja berpasukan.

Dan tentang diri sendiri.

Saya juga belajar bahawa kerja di perpustakaan bukan sekadar mengurus buku. Kita sebenarnya membantu mengurus ilmu. Kita membantu orang mencari maklumat. Kita membantu menyediakan ruang dan bahan untuk orang membaca, belajar dan mendapatkan pengetahuan. Mungkin nama kita tidak tercatat pada setiap buku. Mungkin orang tidak nampak siapa yang menyusun, merekod, mengkatalog atau menyediakan bahan tersebut. Tetapi setiap tugas itu tetap ada nilainya.

Kadang-kadang saya terfikir... Mungkin sebenarnya cerita ini sudah bermula sejak kecil lagi. Dulu saya susun buku dalam bilik sendiri. Buku Abah, buku ummie, buku sekolah termasuk buku sekolah adik-adik, semua saya susun atas rak. 

Hari ini pula saya mengurus buku dan bahan perpustakaan sebagai sebahagian daripada kerjaya. Daripada rak buku di bilik sendiri.. akhirnya sampai ke rak buku di tempat kerja. 

Bezanya cuma...

Dulu saya cuma susun buku sebab suka. Sekarang saya susun buku sebab suka dan itulah kerja saya! Dan mungkin itulah salah satu perkara yang membuatkan perjalanan ini terasa begitu istimewa. Kadang-kadang sesuatu yang kita suka sejak kecil, tanpa kita sedari, akhirnya menjadi sebahagian daripada perjalanan hidup kita.

24 tahun bukanlah noktah.

Ia hanyalah satu lagi halaman dalam sebuah buku yang masih belum selesai ditulis. Masih banyak yang boleh dipelajari. Masih banyak ilmu yang boleh digali dan dikongsi. Masih banyak buku yang boleh dibaca.

Dan masih banyak perkara baharu yang boleh diterokai dalam dunia perpustakaan.

Jadi pada 1 Oktober ini, saya ingin mengucapkan:

"Selamat Ulangtahun buat perjalanan kerjaya saya sebagai seorang Pembantu Pustakawan."

Terima kasih kepada semua yang pernah menjadi sebahagian daripada perjalanan ini. Dan terima kasih juga kepada buku-buku yang sejak kecil lagi sudah menjadi teman saya.

Siapa sangka... daripada suka membaca buku, saya akhirnya bekerja dengan buku. Alhamdulillah. Semoga perjalanan ini terus dipermudahkan dan setiap ilmu yang diurus, disimpan dan dikongsikan menjadi manfaat kepada orang lain.

"Bukan sekadar mengurus buku, tetapi membantu menghubungkan manusia dengan ilmu." 
Dan kalau nak baca cerita saya yang lebih panjang tentang perjalanan sebagai seorang Pembantu Pustakawan, saya pernah kongsikan dalam cerita sebelum ini:

📖 Hari Pustakawan 6 Jun : Perjalanan cerita saya sebagai seorang Pembantu Pustakawan


#shikinrazalidotcom #Malaysianblogger #bloggerTerengganu #bloggerSepang #mypersonaljournal #JurnalShikinRazali #PembantuPustakawan #PerjalananKerjaya #24Tahun #DuniaPerpustakaan #BukuDanIlmu #LibraryLife

read more

Eh, Lagu Saya Dah Jadi Versi Jepun Pula! 🇯🇵

Monday, September 28, 2026


Assalamualaikum wbt...
Nampaknya cerita tentang lagu “Di Dalam Kesunyian” ni belum tamat lagi. Kalau awak masih ingat, beberapa bulan yang lalu saya pernah cerita di jurnal ini tentang satu eksperimen kecil saya menghasilkan lagu menggunakan AI.

Masa tu saya hasilkan dua versi lagu yang sama, iaitu versi Bahasa Melayu “Di Dalam Kesunyian” dan versi Bahasa Inggeris “Inside The Silence”.

Idea lagu tersebut sebenarnya bermula daripada perasaan tentang kesunyian, hati yang kadang-kadang terasa kosong walaupun dikelilingi ramai orang, serta perkara-perkara yang susah nak diluahkan melalui kata-kata. Dari beberapa cetusan idea dan bait ayat, saya kembangkan menjadi lirik dan melodi dengan bantuan AI. Untuk menghasilkan lagu dan nyanyian pula, saya menggunakan Suno AI.

Kalau nak baca cerita saya yang terdahulu, boleh singgah sini:

👉 Di Dalam Kesunyian, Inside The Silence: Sebuah Perjalanan Emosi Dalam Dua Bahasa

Tapi…

Cerita lagu ni rupanya belum habis. 🇯🇵 Tiba-tiba lagu nak pergi Jepun pula…Entah macam mana, tiba-tiba terlintas dalam kepala saya…

“Kalau lagu ni dibuat dalam bahasa Jepun pula macam mana?” 

Dan daripada satu soalan kecil itu, bermulalah satu lagi eksperimen.

Hahaha… saya ni memang macam tu. Bila dah cuba satu benda, mesti ada pula idea sambungan.

Daripada Bahasa Melayu → Bahasa Inggeris → sekarang Bahasa Jepun pula. 🇯🇵 Lagu yang asalnya saya tulis untuk meluahkan rasa kesunyian, sekarang dah macam buat international expansion pula.


Untuk versi Jepun ini, saya pilih tajuk:

「静寂の中で」
Seijaku no Naka de – Inside the Silence

Maksudnya masih sama, iaitu “Di Dalam Kesunyian”. Saya kekalkan tema dan emosi asal lagu — tentang malam yang sunyi, kenangan yang masih tersimpan, luka yang tidak terluah, hati yang mencari cahaya dan harapan untuk terus melangkah.

Cuma kali ini…

dalam bahasa Jepun. 🇯🇵

Dan saya sendiri rasa ada satu suasana yang berbeza bila liriknya dialihkan ke bahasa Jepun. Macam lebih tenang. Lebih sinematik. Lebih sesuai kalau bayangkan seorang wanita duduk seorang diri di ruang tamu pada waktu malam, hujan turun di luar tingkap, secawan kopi di atas meja dan lampu malap menyala…

Okay, dah macam tengah bagi idea untuk anime pula. 

Kali ini saya bukan guna Suno AI..  Untuk kali ini saya cuba pula menggunakan Gemini AI dalam proses penghasilan karya. Kiranya saya sedang sambung eksperimen saya dalam dunia AI.

Dulu:

“Jom cuba buat lagu.”

Sekarang:

“Eh, boleh buat versi Jepun pula tak?” 

Begitulah kalau dah mula seronok bereksperimen.

Satu benda siap, datang pula satu idea lain. Tapi bagi saya, AI hanyalah alat yang membantu proses berkarya.Cerita, tema, emosi dan mesej yang ingin disampaikan masih bermula daripada idea dan perasaan saya sendiri.

Sama juga seperti lagu versi Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris sebelum ini. Walaupun teknologi digunakan dalam proses penghasilannya, kisah dan emosi yang ingin saya sampaikan tetap datang daripada diri sendiri.

Dari dua bahasa… jadi tiga bahasa

Jadi sekarang koleksi kecil saya dah ada:

🎵 Di Dalam Kesunyian – Bahasa Melayu
🎵 Inside The Silence – English Version
🎵 静寂の中で (Seijaku no Naka de) – Japanese Version

Siapa sangka satu idea kecil tentang kesunyian boleh berkembang sampai jadi tiga versi bahasa. Lepas ni jangan terkejut kalau tiba-tiba ada versi Korea pula. hehehe

Annyeonghaseyo, kesunyian! 🇰🇷

Okay… itu gurauan sahaja. Buat masa sekarang, kita berhenti dulu di Jepun. Hahaha! Bila saya fikir balik, sebenarnya menarik juga perjalanan lagu ini.

Ia bermula daripada satu perasaan.

Kemudian menjadi beberapa bait lirik.

Kemudian menjadi lagu.

Kemudian diterjemahkan ke bahasa lain.

Dan akhirnya, ia menjadi satu karya kecil yang boleh didengar dalam beberapa versi.

Mungkin itulah salah satu perkara yang saya suka tentang menulis dan berkarya. Kadang-kadang sesuatu yang bermula daripada rasa yang susah nak dijelaskan, akhirnya boleh berubah menjadi sesuatu yang boleh dikongsi dengan orang lain.

Dan mungkin ada seseorang di luar sana yang sedang melalui kesunyian yang sama. Kalau lagu ini dapat menemani dia walaupun hanya untuk beberapa minit…

Itu pun sudah cukup bermakna bagi saya. 

Jadi…

「静寂の中で」 – Seijaku no Naka de kini sudah saya release dalam versi Jepun. 🎶🇯🇵

Kalau sebelum ini saya bawa awak menyelami “Di Dalam Kesunyian” dalam Bahasa Melayu dan “Inside The Silence” dalam Bahasa Inggeris, kali ini saya ajak awak mendengar cerita yang sama tapi dalam bahasa Jepun pula. 

🎧 Selamat mendengar.


Dan kalau tiba-tiba lepas mendengar lagu nie awak rasa nak duduk tepi tingkap sambil tengok hujan…

itu bukan salah saya ya. 

—
Edited by SRLavender Studio

#shikinrazalidotcom #Malaysianblogger #bloggerTerengganu #bloggerSepang #mypersonaljournal #SeijakuNoNakaDe #InsideTheSilence #DiDalamKesunyian #JapaneseSong #OriginalSong #AIMusic #GeminiAI #SunoAI #SRLavender #JurnalShikinRazali #MalaysianBlogger

read more

Hadiah Giveaway Dah Selamat Tiba!


Assalamualaikum wbt...
Alhamdulillah… Akhirnya hadiah giveaway yang saya menangi daripada Kak Suria Amanda a.k.a. kak SA dah selamat sampai ke rumah.

Nak tau kisah kelakar..? 

Mula-mula masa parcel sampai kat rumah, saya ingatkan parcel daripada Shopee sebab kebetulan bila saya tengok tracking, ianya dalam perjalanan untuk hantar ke rumah. Tapi rasa macam pelik pulak bila pegang parcel tue sebab terasa ringan, sebab sepatutnya parcel yang saya nak tue boleh dikatakan berat jugak...

Masa buka parcel, nampak satu kotak yang rupanya seperti hadiah.. mula-mula rasa blurr kejap sebab saya takde pun beli apa-apa hadiah...


Dan bila buka parcel, rupa-rupanya hadiah tue datangnya daripada kak Suria, hehehe..  Perasaan seronok bila tengok dalam kotak tue sebab banyak juga goodies yang saya dapat! Antaranya:

Mini notebook Malakoff – comel dan memang boleh jadi teman untuk catat macam-macam benda.

Pen Malakoff – okey notebook dah ada, pen pun ada. Tinggal rajin nak menulis jea! 

Keychain penyu yang comel – yang nie memang terus mencuri perhatian saya. Comel sangat sebab penyu tue kecik jea...! 

Snack kacang – wowwwww... yang ni bahaya sikit… kalau dah buka, boleh lupa nak berhenti mengunyah dan kalau suami nak makan, saya nak bagi sikit jea... hehehe kedekut betul kan...

Sehelai tudung – Alhamdulillah, dapat lagi satu untuk tambahan koleksi.

Knitting bag – HAAA… yang ni paling istimewa bagi saya! Beg nie memang buatkan hati saya berbunga sikit. Entah kenapa, hadiah yang boleh digunakan dan sesuai dengan minat kita tu rasa lebih dekat di hati. Terima kasih banyak-banyak Kak SA! 


Semua hadiah sampai dengan selamat dan saya sangat hargai setiap satunya. Kadang-kadang rezeki datang dalam bentuk yang sederhana, tapi kegembiraan yang dibawa tue amat besar nilainya. 

Sebelum ni saya ada tulis juga tentang rezeki giveaway dan segmen yang saya menang dalam cerita bertajuk:

🌸 REZEKI MEMANG TAK SALAH ALAMAT

Dan kalau nak baca tentang pemenang giveaway yang dianjurkan oleh Kak SA pula, boleh singgah sini:

🌸 MENANG GIVEAWAY - WEDDING ANNIVERSARY

Terima kasih Kak SA atas penganjuran giveaway dan pemberian hadiah yang sangat bermakna nie. Semoga akak terus dimurahkan rezeki, dipanjangkan umur dalam keberkatan dan dipermudahkan segala urusan.

#shikinrazalidotcom #Malaysianblogger #bloggerTerengganu #bloggerSepang #mypersonaljournal

read more

Alhamdulillah, program Perpustakaan yang pertama tahun 2026 selesai!

Sunday, September 20, 2026

Assalamualaikum wbt...
Alhamdulillah, untuk kali pertama tahun nie, program perpustakaan yang pertama telah selesai dilaksanakan. Tapi saya hanya akan berasa lega setelah kesemua program perpustakaan berjaya dilaksanakan. 

Biasalah bila saya dah BDR nie, tiba-tiba terasa banyak pula kerja nak kena buat... Nasib baik lah kesemua kerja-kerja yang melibatkan kertas kerja, surat minit bebas dan surat jemputan dilakukan oleh pegawai saya.. Jadi saya boleh tumpukan pada kerja-kerja yang melibatkan promosi dan perjalanan program yang lain... 


Program perpustakaan nie dinamakan Program Keluarga Bomba@Membaca Tahun 2026 bersempena dengan Program Jom Baca Bersama Selama 10 Minit yang telah diadakan secara serentak pada 23 April yang lalu di seluruh negara.. Atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan kami terpaksa anjakkan tarikh ke 15hb Julai 2026.. Pelbagai aktiviti yang kami telah rencanakan, antaranya pada 13hb sehingga 17hb Julai, kami adakan satu peraduan yang dinamakan Peraduan Teka Muka Surat Buku dan Teka Berat Buku. Kemudian acara seterusnya adalah pada 15hb Julai yang lepas, di mana kami telah mengadakan pelbagai aktiviti program seperti Sesi Jom Baca Bersama Selama 10 Minit, Sesi Bacaan Kegemaran Saya, Sesi Kuiz Atas Talian, Sesi Kuiz Kahoot, Sesi Permainan Teka Silang Kata, Sesi Bingo Secara Atas Talian dan Sesi Cabutan Bertuah.. 

Tepat pada 17hb Julai, pukul 5.00 petang, iaitu petang semalam, kami telah menutup pautan penyertaan peraduan dan Insha Allah kami akan mula buat kiraan muka surat dan timbang berat buku pada minggu depan.. Ada 4 orang juri yang akan buat kiraan tersebut dan senarai pemenang akan dimaklumkan melalui emel. Ooo kalau awak nak tau, peraduan nie kami buat secara atas talian, jadi takde borang untuk diisi, cuma diisi melalui Google Form.. 

KRONOLOGI PROGRAM

8hb Julai 2026
Akhirnya surat minit bebas telah ditandatangani oleh Pengarah Pengurusan dan seterusnya di bawa ke pejabat Ketua Pengarah untuk kelulusan. Syukur Alhamdulillah, surat minit bebas tue tak lama di meja Ketua Pengarah, terus dia tandatangan tanpa halangan.. Kemudian dengan pantas pegawai saya membuat surat jemputan kepada kesemua bahagian tapi tak sempat ditandatangani oleh Pengarah Pengurusan kerana beliau menghadiri mesyuarat yang penting. PA Pengarah meminta untuk kami mengambil surat tue pada hari esoknya.. 

9hb Julai 2026
Akhirnya surat jemputan berjaya ditandatangani oleh Pengarah Pengurusan dan saya ditugaskan untuk membuat edaran surat ke bahagian-bahagian serta Ibu Pejabat JBPM WP Putrajaya.. Tapi memandangkan masa nie saya tengah BDR jadi tugasan saya tue ditangguhkan keesokan hari... Dalam masa yang sama juga pegawai saya telah siapkan beberapa buah buku untuk dijadikan sebagai salah satu prop untuk peraduan yang akan dijalankan pada minggu depannya tue. Disebabkan pegawai saya akan bercuti pada hari esoknya hingga hari Isnin (untuk mengundi di Johor) jadi dia hanya dapat mencari beberapa buah buku saja dan meminta saya untuk menambah lagi koleksi buku untuk dijadikan prop... Dalam masa yang sama, saya menyiapkan beberapa jenis kerja yang lain seperti siapkan poster kehadiran, video aluan kepada peserta dan juga satu lagi inovasi yang saya berjaya buat, terima kasih pada teknologi AI. Inovasi tue adalah permainan BINGO yang akan dimain secara dalam talian.. Cara nak main..? Awak boleh tengok dalam vlog saya nie...


10hb Julai 2026
Pada jam 9.00 pagi, saya terus siapkan kesemua surat jemputan untuk dihantar ke bahagian-bahagian serta Ibu Pejabat JBPM WP Putrajaya dan terus hantar secara fizikal dan secara emel. Ini membolehkan mereka mendapat informasi tentang promosi program tersebut. Kemudian saya terus siapkan prop untuk peraduan iaitu Peraduan Teka Muka Surat Buku Dan Teka Berat Buku.. Para warga JBPM kena meneka berapakah muka surat buku yang berada dalam kotak dan juga kena meneka berapakah berat buku yang juga berada dalam kotak... 


Inilah prop yang telah disiapkan.. Ehh..ehh.. Saya tak angkat tau buku-buku nie, hihihi.. Saya mintak bantuan daripada abang-abang bomba untuk mengangkat buku-buku nie dan menyusunnya... Masa tengah menyusun tue, ada juga staf yang bertanya bila peraduan nie bermula dan ada yang cuba scan QR Code peraduan, tapi saya bagitau pada mereka yang peraduan nie akan dibuka pada 13hb Julai, pukul 8.00 pagi... Jadi selesai saja tugasan untuk prop peraduan, saya terus dengan persiapan untuk program pada minggu depannya...

13hb Julai 2026
Pada hari nie, saya masih buat persiapan program dengan mencetak poster dan menampalnya di tempat yang bersesuaian... Hadiah para peserta dan persiapan tempat program akan dibuat pada hari esoknya kerana pada hari nie, pegawai saya masih berada di kampung dan dia meminta agar kesemua persiapan dibuat pada hari Selasa... Jadi saya sempatlah siapkan persiapan seperti hadiah dan goodies untuk diberikan kepada peserta kelak..

14hb Julai 2026
Kalau diikutkan hari nie saya BDR tapi disebabkan program tue akan berlangsung pada hari esoknya dan persiapan majlis perlu diselesaikan, jadi saya masuk office seperti biasa.. Pada pukul 10 pagi, barisan urusetia terdiri daripada warga Cawangan Pentadbiran telah datang untuk membantu untuk persiapan majlis. Pegawai saya telah memberi tugasan kepada kesemua urusetia, untuk urusetia wanita, mereka ditugaskan untuk membalut hadiah serta menyiapkan goodies, manakala urusetia lelaki termasuk abang bomba ditugaskan untuk membuat persiapan majlis seperti memasang projektor, menghias dekorasi majlis dan persiapan tempat makan. Kebiasaannya, walaupun kami bekerja dalam situasi yang serius tapi sebenarnya kami bekerja dalam suasana gelak ketawa dengan keletah seorang abang bomba yang sememangnya ceria dan sentiasa buat lawak hingga kami semua ketawa tak henti-henti.. Jadi selesai untuk tugasan persiapan.. Oh, tugas saya ke..? Saya memang sejak dulu bertugas sebagai pengacara majlis, tapi saya jadi pengacara majlis pun jenis santai-santai dan bukan ikut protokol majlis.. Sebab program pun program yang jenis santai jadi tak sesuai untuk saya membawa tema serius, jadi kena santai-santai jea.. Lagipun untuk jadi pengacara majlis yang protokol mengikut standard JBPM sememangnya bukan bidang saya sebab saya nie jenis seorang ambivert... Habis jea majlis saya akan bertukar menjadi seorang introvert semula.. 

Inilah barisan urusetia yang dilantik..


Ada yang ditugaskan untuk menyiapkan goodies untuk peserta program..

Ada pula ditugaskan untuk membalut hadiah untuk pemenang...



Urusetia lelaki pula ditugaskan untuk membuat persiapan tempat dan prop majlis...
Inilah hadiah untuk para pemenang.. Banyak kan... hihi

Inilah warga Cawangan Pentadbiran yang membantu program kami..

15hb Julai 2026
Akhirnya tiba di hari kejadian.. Seawal 9.00 pagi peserta mula memasuki ruangan perpustakaan selepas mereka mendaftar secara online... Aktiviti pertama yang kami lakukan adalah Sesi Jom Baca Bersama 10 Minit, para peserta semua akan membaca buku selama 10 minit. Kemudian aktiviti seterusnya adalah Sesi Bacaan Kegemaran Saya di mana pegawai saya berkongsi cerita dengan buku yang telah dibacanya. Menarik tentang aktiviti nie adalah setelah pegawai saya selesai membuat perkongsian, dia akan memberi hadiah buku tersebut kepada peserta yang bertanya soalan...Kemudian, para peserta semua berpeluang untuk memenangi hadiah yang telah kami sediakan antaranya Cabutan bertuah untuk 10 orang, Kuiz Secara Dalam Talian Kahoot yang juga menyediakan 10 hadiah untuk 10 orang pemenang, Pertandingan Teka Silang Kata yang menyediakan 5 hadiah untuk 5 orang pemenang dan Permainan Bingo Secara Digital yang menyediakan 10 hadiah untuk 10 orang pemenang... Satu lagi kami ada sediakan hadiah yang special sangat untuk para peserta, kami namakan hadiah nie adalah Raja Program Paling Sempoi dan Ratu Program Paling Sempoi.. Memang happening gilerr program yang kami anjurkan dan Alhamdulillah kesemua peserta amat gembira dengan program kami, apatah lagi bila dapat bawak balik hadiah yang dimenangi mereka... Tapi mereka masih ada lagi hadiah yang menanti iaitu hadiah Pertandingan Teka Muka Surat Buku dan Teka Berat Buku yang berlangsung selama seminggu...















22hb Julai 2026
Pada jam 10.00 pagi, kami menjemput juri yang diundang khas untuk membuat kiraan muka surat buku dan juga berat buku... Kemudian pukul 4.30 petang, saya membuat hebahan nama pemenang melalui emel.. Majlis penyampaian hadiah kepada pemenang akan disampaikan oleh Yang Berbahagia Puan Pengarah Bahagian Pengurusan pada 27hb Julai 2026.






27hb Julai 2026
Kini acara kemuncak telah berakhir.. Kesemua pemenang telah diserahkan hadiah oleh Yang Berbahagia Puan Pengarah Bahagian Pengurusan. Setelah itu, Puan Pengarah telah berpeluang untuk mengenali lebih dekat lagi tentang perpustakaan kami..

Yang Berbahagia Puan Pengarah Bahagian Pengurusan bersama dengan Ketua Penolong Pengarah (Pentadbiran)


Para pemenang bergambar bersama Yang Berbahagia Puan Pengarah bersama barisan urusetia.. Abaikan tangan yang comel tue yea, hihihi...




Yang Berbahagia Puan Pengarah diberi taklimat oleh Ketua Unit Pengurusan Pusat Sumber, Encik Zulkeply bin Taib.. 



Pemenang Teka Muka Surat Buku

Pemenang Teka Berat Buku

Pemenang paling tepat untuk Pertandingan Teka Muka Surat Buku Dan Teka Berat Buku


Okey, selesai untuk program kami yang pertama... Nanti saya share pulak tentang program kami yang kedua iaitu Program Merdeka@Bomba Tahun 2026 yang dah berlangsung pada 26hb Ogos yang lalu.. Jadi saya kongsikan vlog Youtube sepanjang Program Keluarga Bomba@Membaca Tahun 2026..


#shikinrazalidotcom #Malaysianblogger #bloggerTerengganu #bloggerSepang #mypersonaljournal

read more
new entries old entries
View mobile version
Subscribe to: Posts (Atom)

Visitors Count

Sahabatku

Browse the Blog

My Other Blogs

  • Jom Kita Masak-Masak
    Rojak Buah Stor Versi Terengganu
  • BLOG PERPUSTAKAAN JBPM
    Sekilas fakta ; Sejarah Mega TV
  • SRLavender's Library
    10 Tanda Lelaki Tidak Mencintai Wanita - Greg Behrendt & Liz Tuccillo
  • Starlavenderluna's Bloglist

My Digital Shop

  • SRLavender Shop

Archive

  • ▼  2026 (41)
    • ▼  October (1)
      • 1 Oktober: Dari Rak Buku Di Bilik Sendiri, Hingga ...
    • ►  September (8)
      • Eh, Lagu Saya Dah Jadi Versi Jepun Pula! 🇯🇵
      • Hadiah Giveaway Dah Selamat Tiba!
      • Alhamdulillah, program Perpustakaan yang pertama t...
    • ►  August (2)
    • ►  July (4)
    • ►  June (4)
    • ►  May (14)
    • ►  April (2)
    • ►  February (1)
    • ►  January (5)
  • ►  2025 (59)
    • ►  December (3)
    • ►  November (5)
    • ►  October (3)
    • ►  September (1)
    • ►  July (7)
    • ►  June (6)
    • ►  May (7)
    • ►  April (3)
    • ►  March (4)
    • ►  February (9)
    • ►  January (11)
  • ►  2024 (80)
    • ►  December (6)
    • ►  November (15)
    • ►  October (9)
    • ►  August (2)
    • ►  July (4)
    • ►  June (5)
    • ►  May (1)
    • ►  April (4)
    • ►  March (14)
    • ►  February (4)
    • ►  January (16)
  • ►  2023 (111)
    • ►  December (14)
    • ►  November (10)
    • ►  October (9)
    • ►  September (10)
    • ►  August (8)
    • ►  July (9)
    • ►  June (5)
    • ►  May (15)
    • ►  April (6)
    • ►  March (5)
    • ►  February (10)
    • ►  January (10)
  • ►  2022 (138)
    • ►  December (6)
    • ►  November (9)
    • ►  October (12)
    • ►  September (10)
    • ►  August (8)
    • ►  July (15)
    • ►  June (5)
    • ►  May (4)
    • ►  April (12)
    • ►  March (21)
    • ►  February (6)
    • ►  January (30)
  • ►  2021 (228)
    • ►  December (5)
    • ►  November (11)
    • ►  October (12)
    • ►  September (18)
    • ►  August (27)
    • ►  July (30)
    • ►  June (11)
    • ►  May (12)
    • ►  April (14)
    • ►  March (10)
    • ►  February (31)
    • ►  January (47)
  • ►  2020 (134)
    • ►  December (13)
    • ►  November (14)
    • ►  October (22)
    • ►  September (21)
    • ►  August (15)
    • ►  July (15)
    • ►  June (20)
    • ►  May (2)
    • ►  April (3)
    • ►  March (5)
    • ►  February (2)
    • ►  January (2)
  • ►  2019 (133)
    • ►  December (4)
    • ►  November (5)
    • ►  October (16)
    • ►  September (7)
    • ►  August (8)
    • ►  July (9)
    • ►  June (11)
    • ►  May (9)
    • ►  April (20)
    • ►  March (10)
    • ►  February (24)
    • ►  January (10)
  • ►  2018 (281)
    • ►  December (7)
    • ►  November (19)
    • ►  October (30)
    • ►  September (10)
    • ►  August (28)
    • ►  July (24)
    • ►  June (18)
    • ►  May (30)
    • ►  April (28)
    • ►  March (35)
    • ►  February (32)
    • ►  January (20)
  • ►  2017 (268)
    • ►  December (26)
    • ►  November (16)
    • ►  October (8)
    • ►  September (28)
    • ►  August (25)
    • ►  July (17)
    • ►  June (25)
    • ►  May (20)
    • ►  April (8)
    • ►  March (27)
    • ►  February (28)
    • ►  January (40)
  • ►  2016 (299)
    • ►  December (64)
    • ►  November (67)
    • ►  October (43)
    • ►  September (43)
    • ►  August (9)
    • ►  July (11)
    • ►  June (3)
    • ►  May (5)
    • ►  April (4)
    • ►  March (3)
    • ►  February (18)
    • ►  January (29)
  • ►  2015 (271)
    • ►  December (59)
    • ►  November (39)
    • ►  October (40)
    • ►  September (58)
    • ►  August (28)
    • ►  July (3)
    • ►  June (3)
    • ►  April (13)
    • ►  March (13)
    • ►  February (9)
    • ►  January (6)
  • ►  2014 (64)
    • ►  December (12)
    • ►  November (10)
    • ►  October (19)
    • ►  September (6)
    • ►  August (3)
    • ►  July (1)
    • ►  May (3)
    • ►  April (2)
    • ►  March (2)
    • ►  February (3)
    • ►  January (3)
  • ►  2013 (97)
    • ►  July (6)
    • ►  June (5)
    • ►  April (8)
    • ►  March (31)
    • ►  February (31)
    • ►  January (16)
  • ►  2012 (173)
    • ►  December (4)
    • ►  November (9)
    • ►  October (10)
    • ►  September (12)
    • ►  August (11)
    • ►  July (31)
    • ►  June (19)
    • ►  May (13)
    • ►  April (15)
    • ►  March (16)
    • ►  February (15)
    • ►  January (18)
  • ►  2011 (262)
    • ►  December (27)
    • ►  November (22)
    • ►  October (23)
    • ►  September (29)
    • ►  August (31)
    • ►  July (29)
    • ►  June (22)
    • ►  May (25)
    • ►  April (20)
    • ►  March (16)
    • ►  February (10)
    • ►  January (8)
  • ►  2010 (5)
    • ►  December (4)
    • ►  November (1)

Komen Terkini

Special Bloglist February - July 2026

  • KasihkuAmani
    US | The End of Oak Street (2026)
  • Blog Roziah Muhammad Nor
    Sarapan Macaroni Bakar & Popia Daging
  • aizamia3
    Video tular di KLIA Terminal 1: Penjelasan Ketua Pengarah AKPS
  • Blog Rabia Adawiyah
    Kemas halaman belakang rumah
  • Aynorablogs - Info Tepat Dengan Lifestyle Terkini!
    Dinner Ikan Bakar Siakap Dengan Kailan Goreng
  • Titian Perjalanan
    Dari Kuala Lumpur ke Kuala Dungun
  • Syurga Untuk Sofie🖊️
    Pencarian Bloglist 2026 by Shuhaida Saad
  • ✿ Life Is Beautiful ✿
    Shifa'
  • ABAM KIE : The Man of The House
    The Plants Around My Home Are Flourishing
  • Pencarian Jiwa Diri Saya
    Hujung Bulan Yang Melegakan Fikiran
  • .: Ceritera Kehidupan :.
    .: CORETAN KHAMIS :.
  • Camdandusler
    Netflix’in Yeni Gençlik Dizisi Crew Girl İncelemesi
  • anajingga
    Sarapan pagi idli cicah kari
  • Manis Strawberi
    Ole-ole Pokok Bromeliad
  • Warisan Petani
    Kau Tahu Aku Siapa?
  • Blog Cik Renex
    Bento Merdeka untuk Program Merdeka Tabika Mikhail
  • Aida Deq Su
    Wordless Wednesday #28
  • Yusuf Baradar
    Setiap Orang Tidak Akan Terlepas Daripada Penilaian Dan Kritikan Manusia
  • Drawing the Words
    Styling Tudung zaman dolu dolu
  • ~ Blog Diari Famili Kami ~
    27/12/2025 | Hallstatt, Austria
  • Sii Nurul
    Cadangan Homestay di Melaka?
  • Daily Bliss Journal
    Trip Kerja ke Miri, Sarawak
Show 10 Show All

Top Commentators

© Jurnal Shikin Razali.
Made by SoulMuse.